Musikaler

teater föreningVi är visserligen en teater förening och inte en musikskola eller liknande, men i takt med att vårt medlemsantal ökat har även vår kompetensbas utökats. Vi har så att säga fått fler ess i rockärmen, och har valt att omfamna och välkomna våra nya typer av talanger. Steget från en teateruppsättning till en musikaluppsättning är inte särskilt långt, och ännu kortare blir det om man redan har musiker och sångare på plats i teatergruppen.

Vad är en musikal?

En musikal är kort uttryckt en teaterföreställning uttryckt i sång. Att sätta upp musikaler av olika slag är med andra ord ett logiskt steg för en teater förening att ta, eftersom de involverar många av de element som en vanlig teaterföreställning innehåller: Scener, dekorer, dräkter, skådespelare, ljussättning, manus, smink med mera med mera. Den största skillnaden mellan ett teaterstycke och ett musikalstycke är egentligen alltså att dialoger och monologer framförs i sjungande form istället för talad.

Våra musikaler

Precis som för teateruppsättningar finns det alltid utrymme för fler i utbudet, men man måste självklart börja i någon ände. Vi håller på att arbeta med att skapa våra egna musikstycken, i samband med våra talangfulla musiker, men det är en process som tar lång tid om man vill göra det på rätt sätt. Dock har vår teater förening redan arbetat hårt på att knåpa ihop och öva in en rad olika stycken, och vi kan därför stolt presentera tre olika musikaler: Trollkarlen från Oz, Fantomen på Operan samt Mamma Mia.

Trollkarlen från Oz

teater förening

I Trollkarlen från Oz får man följa Dorothy som hamnar i ett främmande land där hon tillsammans med ett gäng nyfunna vänner måste bege sig ut på ett äventyr för att hitta hem. Det är svårt att tillföra något till ett mästerverk, men vår teater förening har tagit sig artistiska friheter med handlingen och skapat en ny dialog som både är underhållande och engagerande. Och du kommer att känna igen musiken, men vi tvivlar på att du har hört våra texter i andra uppsättningar av klassikern.

Fantomen på Operan

Den uppsättning av Fantomen på Operan du kan ta del av från vår teater förening är sig lik på de allra flesta vis, så om du är ett stort fan kommer du inte att bli besviken. Vi har dock valt att göra en modern tolkning av historian, och vi kallar den lite skämtsamt för Fantomen i Folkets Hus. Om du vill veta hur vi har valt att framställa Fantomen, Christine och de andra karaktärerna i modern tappning får du helt enkelt komma och se någon av våra föreställningar.

Mamma Mia

Som en musikallös teater förening kom vi aldrig i särskilt stor kontakt med ABBA, men efter att vi klev in i musikvärlden var det helt enkelt oundvikligt. Och det går mer eller mindre inte att diskutera möjliga föreställningar utan att Mamma Mia kommer på tal, så vi fick ge vika för den populära efterfrågan inom föreningen. Det visade sig dessutom vara ett klokt beslut eftersom det verkar ligga i generna som svensk att uppskatta Abba, och vi har dessutom haft väldigt roligt medan vi satt ihop våra föreställningar.