Hollands Gouds teaterförenings historia

bild-13Teaterföreningen Hollands Goud har funnit i drygt tjugo år.
Vi var några teaterglad människor som tyckte om teater men framför allt så gillade vi att stå på en scen. Så vi beslutade oss att starta en teaterförening så att flera skulle kunna få uppleva sin dröm men framför allt gemenskapen som vi erbjuder.Hollands Goud höll till i en liten källarlokal i centrala Ystad för början. Där byggde vi en scen och skapade plats så vi fick in ett femtiotal åhörare. Det var ju viktigt att någon kom och såg på det vi presterade. Naturligtvis så var alla applåder välkomna. Vi träffades en gång i veckan för att repetera och ha trevligt tillsammans.
Men efter några år så växte vi ur vår lokal och vi letade med ljus och lyckta efter en större och mer anpassad lokal för våra arrangemang.Vi kontaktade Ystads kommun för att höra om de hade någon lokal som de kunde erbjuda oss. Då visade sig att den gamla biografen Grand skulle lägga ner eftersom lokalen var i stort renoveringsbehov och att de inte hade tillräckligt med publik till deras bio föreställningar. Ystads kommun erbjöd oss att hyra denna anrika lokal för en mycket bra hyra mot att vi renoverade lokalerna och såg till att de blev funktionsdugliga. Gladeligen tacka vi naturligtvis ja. För nu hade vi chansen att skapa ett ställe precis som vi ville ha den. Tack och lov så gick det bra med mycket hjälp från nära och kära, sponsring från de lokala företagen med färg, material och så vidare. Så nu har vi en fullt fungerande teater som oftast spelar för fulla hus.
Välkommen!

Teatercaféet Hollands Gouds historiabild-14

När vi hade renoverat klart vår ”nya” teater och spelat några år. Så öppnades en ny möjlighet för oss. Lokalen sidan om blev ledig och det var ett gammalt fik som låg där med paret som ägde det skulle gå i pension. Då diskuterade vi i föreningen att vi kanske skulle passa på att ta över. För vi hade varit inne på att försöka fixa till så att vi kunde spela teater på dagtid. Och vi vet att på flera ställen i vårt avlånga land så spelas det teater på luncherna. Så den idén tilltalade oss. Vi började förhandlade med paret och kom fram till en bra lösning som vi alla blev nöjda med. Det var inte mycket som egentligen behövdes fixas till i lokalen förutom att vi behövde bygga en scen och se till att våra aktörer hade någonstans att byta om och förbereda sig inför sina föreställningar.
All renovering gick relativ snabbt. Till sommaren 2011 så slog vi upp portarna till vårt teatercafé Hollands Goud. På premiären så hade vi ett lunchstycke som handlade om hur det var då och nu. Väldigt trevligt litet stycke som några av våra medlemmar hade snickrat till. Dessutom erbjud vi våra åhörare att äta vår sopplunch till humana priser. Vilket blev populärt hos Ystadsborna. De förenade nytta med nöje helt enkelt. Efter några år så tyckte vi att det var synd att lokalen skulle stå oanvänd kvällstid. Så började vi använde ha olika typer av arrangemang på kvällarna och då i samband med en lättare måltid med något gott att dricka till. Förutom olika föreställningar så började vi även hyra ut lokalen till olika tillställningar så som till exempel konstutställningar, företags fester med mera.